Zmorą mojej lodówki są poodkładane do słoiczków nie użyte do niczego białka. Często po odstaniu jakiegoś czasu kończą w zlewie. Ciasta na białkach jakoś mi się nie udają, beza jest za słodka…i nagle wpadł mi w ręce ten przepis. Został już wielokrotnie wypróbowany i mogę go z czystym sumieniem polecić .
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 białka ( przyjmuje się, że białko średniego jajka waży ok 36g)
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- dowolna marmolada, czekolada czy nutella
Wykonanie
- Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i wymieszać, odstawić na 10min.
- Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto ( ręcznie, hakiem do ciasta drożdżowego lub w thermomiksie).
- Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 3 części.
- Każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów.
- U podstawy każdego trójkąta ułożyć nadzienie i zawinąć go w rogalik.
- Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180ºC ok. 25min. ( do zrumienienia)