Rogaliki na białkach.

Zmorą mojej lodówki są poodkładane do słoiczków  nie użyte do niczego białka. Często po odstaniu jakiegoś czasu kończą w zlewie. Ciasta na białkach jakoś mi się nie udają, beza jest za słodka…i nagle wpadł mi w ręce ten przepis. Został już wielokrotnie wypróbowany i mogę go z czystym sumieniem polecić .

Rogaliki na białkach.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 białka ( przyjmuje się, że białko średniego jajka waży ok 36g)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • dowolna marmolada, czekolada czy nutella

Wykonanie

  1. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i wymieszać, odstawić na 10min.
  2. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto ( ręcznie, hakiem do ciasta drożdżowego lub w thermomiksie).
  3. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 3 części.
  5. Każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów.
  6. U podstawy każdego trójkąta ułożyć nadzienie i zawinąć go w rogalik.
  7. Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec w temperaturze 180ºC ok. 25min. ( do zrumienienia)

Rogaliki na białkach.

Rogaliki na białkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.