Ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe, które chciałam dziś zaproponować pochodzi z książki  –„Dziewczyna z warkoczami”-autorstwa  Anny H.Niemczynow. Nigdy wcześniej nie znalazłam profesjonalnych przepisów kulinarnych w powieści obyczajowej. Tym razem trafiły mi się receptury na dwa popisowe wypieki głównej bohaterki: ciasto marchewkowe i sernik. Fabuła mówi, że są to kultowe przepisy rodzinne przekazywane z pokolenia na pokolenie i coś w tym pewnie jest, ponieważ jakkolwiek powieść dla mnie jest mocno przeciętna, przesłodzona i nieprawdopodobna to ciasta są WYBITNE. Dziś polecam marchewkowe, wilgotne, miękkie i aromatyczne. Wypróbujecie?

Składniki:

  • 200g utartej na małych oczkach marchewki
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mieszanki ulubionych orzechów ( włoskie, nerkowce, laskowe) drobno posiekanych
  • 100g jabłka pokrojonego w drobną kosteczkę
  • 150ml oleju roślinnego (rzepakowy lub kokosowy upłynniony)
  • 100g cukru
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

  1. Jaja ubić z cukrem do uzyskania gęstej, puszystej masy ( może to potrwać nawet 10min.)
  2. Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  3. Do ubitych jajek wmieszać delikatnie olej.
  4. Dodać marchewkę, jabłka i orzechy-wymieszać.
  5. Przesiać sypkie składniki i mieszać szpatułką do połączenia ( robię to w trzech turach)
  6. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem formy o wymiarach 16×25 ( można też użyć tortownicy o średnicy 20-22cm)
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150ºC (bez termoobiegu) około 60min.
  8. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub podać z serkiem ubitym z miodem ( ilość wg uznania , użyłam serek „Mój ulubiony”)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.