Puszyste ciasto korzenne.

Bardzo prosty i pyszny niby-piernik, a tak naprawdę ciasto korzenne. Miękkie i puszyste, cudownie aromatyczne .Po  przełożeniu ulubionym kremem lub powidłami śliwkowymi może spokojnie zagościć na świątecznym stole. Polecam przetestować już dziś i przekonać się, że nie ustępuje najlepszemu piernikowi.

Puszyste ciasto korzenne.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (ok.450g)
  • 3/4 szklanki cukru (kto lubi słodkie ciasta może dać 1 szklankę)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki jogurtu
  • 20 dag masła
  • 10ml oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej ( + 1 łyżka octu*)
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników

* Wymieszanie sody z octem (tzw. „gaszenie sody”) ma na celu zlikwidowanie jej charakterystycznego posmaku w cieście. Wielu osobom ten posmak nie przeszkadza, po prostu go nie wyczuwają. Wówczas nie ma potrzeby mieszać jej z octem, wystarczy sypką dodać do mąki. Ja niestety muszę.

Sposób wykonania:

  1. Sodę umieścić w miseczce i wymieszać z octem (soda spieni się)
  2. Mąkę przesiać z  kakao.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, w trakcie ucieranie wbijać po 1 żółtku.
  4. Stopniowo dodawać powidła, mleko w temperaturze pokojowej, sodę, mąkę.
  5. Dodać rodzynki i orzechy.( można z nich spokojnie zrezygnować)
  6. Na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  7. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 36x24cm).
  8. Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez 50-60 minut – do suchego patyczka.
  9. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lub oprószyć cukrem pudrem.

Puszyste ciasto korzenne.

Puszyste ciasto korzenne.

Puszyste ciasto korzenne.

Puszyste ciasto korzenne.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.