Schabowe mielone

Po przeczytaniu tytułu z pewnością nasunęło się Wam pytanie…To w końcu schabowe czy mielone??? Właśnie i jedno i drugie. Mielimy schab i robimy z niego schabowe. Szczególnie polecam, gdy widzimy, że nasz schab ma jakieś przerosty, czy żyłki. Nie musimy ich odcinać, wystarczy zmielić. Dodam tylko, że u mnie na jednym razie się nie skończy.

Schabowe mielone

Składniki ( na 4 kotlety)

  • Schab (ja miałam 60 dag)
  • 1/4 szkl. bardzo zimnej wody
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 jajka (jeśli są małe, duże wystarczy jedno)
  • bułka tarta
  • mąka
  • smalec lub masło klarowane do smażenia

 

Schabowe mielone

Wykonanie:

  1. Schab mielimy na grubych oczkach .
  2. Do zmielonego schabu dodajemy wodę, sól, pieprz.
  3. Masę wyrabiamy bardzo dokładnie około 3-4 min ,aż mięso stanie się kleiste i zwarte.
  4. Po wyrobieniu kilkakrotnie rzucamy masę mięsną o blat stołu, aby wybić ew. powietrze przez co masa będzie pięknie zwarta, a kotlety nie będą rozwalały się podczas smażenia.
  5. Z wyrobionej masy lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotlety (grubości ok 1 cm).
  6. Panierujemy je: w mące, rozkłóconych jajkach (lekko posolonych) i bułce tartej.
  7. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Schabowe mielone

Schabowe mieloneSchabowe mielone

Schabowe mielone

 

Schabowe mielone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.