Po przeczytaniu tytułu z pewnością nasunęło się Wam pytanie…To w końcu schabowe czy mielone??? Właśnie i jedno i drugie. Mielimy schab i robimy z niego schabowe. Szczególnie polecam, gdy widzimy, że nasz schab ma jakieś przerosty, czy żyłki. Nie musimy ich odcinać, wystarczy zmielić. Dodam tylko, że u mnie na jednym razie się nie skończy.
Składniki ( na 4 kotlety)
- Schab (ja miałam 60 dag)
- 1/4 szkl. bardzo zimnej wody
- sól
- pieprz czarny
- 2 jajka (jeśli są małe, duże wystarczy jedno)
- bułka tarta
- mąka
- smalec lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
- Schab mielimy na grubych oczkach .
- Do zmielonego schabu dodajemy wodę, sól, pieprz.
- Masę wyrabiamy bardzo dokładnie około 3-4 min ,aż mięso stanie się kleiste i zwarte.
- Po wyrobieniu kilkakrotnie rzucamy masę mięsną o blat stołu, aby wybić ew. powietrze przez co masa będzie pięknie zwarta, a kotlety nie będą rozwalały się podczas smażenia.
- Z wyrobionej masy lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotlety (grubości ok 1 cm).
- Panierujemy je: w mące, rozkłóconych jajkach (lekko posolonych) i bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.