Dziś mam dla Was niebiańskie pączki . Cudownie lekkie, rozpływające się w ustach. Jedyny ich minus to ,że nie można poprzestać na jednym ……..ale w końcu tłusty czwartek jest raz w roku, więc warto je na jutro przygotować
Składniki : ( około 40 pączków)
- 800 g mąki pszennej
- 8 żółtek
- 100 g masła ( roztopić)
- 2-3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka śmietany kremówki ( słodkiej )
- 3/4 szklanki mleka*
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu (lub innego alkoholu)
- olejek cytrynowy
*nie wlewamy mleka na raz , regulujemy jego ilość w ten sposób,żeby ciasto było elastyczne i miękkie
Ponadto:
- olej do smażenia ( rzepakowy lub smalec)
- cukier puder
- powidła lub twarda marmolada
Wykonanie:
- Z drożdży wykonać zaczyn /rozmieszać je w misce z dodatkiem łyżeczki cukru, łyżki mąki i kilku łyżek mleka – poczekać aż podrosną/.
- Dodać pozostałe składniki, wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, na koniec dodać roztopione, przestudzone masło.
- Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.W tym celu dodajemy mleko małymi porcjami, regulując właściwą sprężystość ciasta.Należy pamiętać,że zbyt twarde będzie się świetnie formować, ale pączki będą „gniotowate”
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok.1 godzinie powinno podwoić objętość.
- Następnie rozwałkować je na stolnicy / 1,5cm/ i wykrawać pączki szklanką o średnicy 7cm.
- Wykrojone krążki przykryć ściereczką i zostawić do ponownego podwojenia objętości – tym razem potrwa to ok. 20 min.
- Smażyć w rozgrzanym oleju. Polecam kontrolować jego temperaturę termometrem cukierniczym. Najlepiej jeśli będzie ona oscylować pomiędzy 170ºC-175ºC.
- Po lekkim przestudzeniu nadziewać, przy pomocy szprycy ze specjalna końcówką, ulubionym nadzieniem.
- Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!