Pączki de lux

Dziś mam dla Was niebiańskie pączki   . Cudownie lekkie, rozpływające się  w ustach. Jedyny ich minus to ,że nie można poprzestać na jednym ……..ale w końcu tłusty czwartek jest raz w roku, więc warto je na jutro przygotować 

Pączki de lux

Składniki : ( około 40 pączków)

  • 800 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 100 g masła ( roztopić)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki ( słodkiej )
  • 3/4 szklanki mleka*
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu (lub innego alkoholu)
  • olejek cytrynowy

*nie wlewamy mleka na raz , regulujemy jego ilość w ten sposób,żeby ciasto było elastyczne i miękkie

Ponadto:

  • olej do smażenia ( rzepakowy lub smalec)
  • cukier puder
  • powidła lub twarda marmolada

Pączki de lux

Wykonanie:

  1. Z drożdży wykonać zaczyn /rozmieszać je w misce z dodatkiem łyżeczki cukru, łyżki mąki i kilku łyżek mleka – poczekać aż podrosną/.
  2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, na koniec dodać roztopione, przestudzone masło.
  3. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.W tym celu dodajemy mleko małymi porcjami, regulując właściwą sprężystość ciasta.Należy pamiętać,że zbyt twarde będzie się świetnie formować, ale pączki będą „gniotowate”
  4. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i  odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok.1 godzinie powinno podwoić objętość.
  5. Następnie rozwałkować je na stolnicy / 1,5cm/ i wykrawać pączki szklanką o średnicy 7cm.
  6. Wykrojone krążki przykryć ściereczką i zostawić do ponownego podwojenia objętości – tym razem potrwa to ok. 20 min.
  7. Smażyć w rozgrzanym oleju. Polecam kontrolować jego temperaturę termometrem cukierniczym. Najlepiej jeśli będzie ona oscylować pomiędzy 170ºC-175ºC.
  8. Po lekkim przestudzeniu nadziewać, przy pomocy szprycy ze specjalna końcówką, ulubionym nadzieniem.
  9. Posypać cukrem pudrem.

Pączki de lux

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.