Owocowy przekładaniec

Zapraszam na wyjątkowo pyszny przekładaniec. Biszkopt w połączeniu z owocami, galaretką, chrupiącymi wafelkami i puszystym budyniowym kremem to coś, co łasuchy lubią najbardziej. Myślę,że to ciacho może uświetnić każde karnawałowe spotkanie i jednocześnie zadowolić nawet bardzo wybredne podniebienia gości . Musicie wypróbować!

P1120700
Biszkopt:

  • 4 duże jajka – białka oddzielić
  • 150g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa owocowa:

  • 1 puszka moreli  (850 ml)
  • 2 galaretki morelowe

Krem czekoladowy:

  • 350g Nutelli
  • 3 czekoladowe wafelki ( Prince Polo standard)

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
1 galaretka morelowa (lub inna w jasnym kolorze)

Owocowy przekładaniec

Krem budyniowy:
1. Obie mąki z żółtkami rozmieszać w 250ml mleka . Pozostałe mleko (500 ml) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.

2. Do gotującego się mleka dodać rozmieszane mąki z żółtkami i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ogania i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

 

Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 180ºC

3. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając do uzyskania gęstej masy.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy dodawać partiami  wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.

6.Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
Zdjąć papier do pieczenia i przekroić w poziomie na pół.

7. Jedną część włożyć do formy, w której było pieczone.

Masa morelowa:
Dwie morelowe galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Dodać do nich syrop z moreli. Owoce pokroić i również dodać je do rozpuszczonych galaretek. Gdy masa zacznie tężeć  rozprowadzić ją na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim biszkoptem.

Krem czekoladowy:
1.  Wafelki pokruszyć. Wymieszać z nutellą ( nutellę można lekko podgrzać w mikrofali) i wyłożyć na biszkopt.

2.Budyń utrzeć z masłem na puszysty krem . Rozprowadzić go na kremie czekoladowym,  wyrównać.

3. Galaretkę morelową rozpuścić w około 2/3 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć rozprowadzić ją na kremie budyniowym.

4. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Owocowy przekładaniec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.