Walentynkowa pychotka

Jak przystało na Walentynki, proponuję ciasto przepełnione sercami w kolorze miłości . Biszkopt z dodatkiem mielonych migdałów przełożony galaretką z  mrożonymi truskawkami , uwieńczony  pyszną bitą śmietaną z galaretką z całą pewnością umili walentynkowy wieczór.Ciacho jest szybkie do zrobienia, a przy tym lekkie i aromatyczne. Uda się każdemu i każdemu zasmakuje

P1130435

Biszkopt:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 180 g cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów

Białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier i nadal ubijać. Do sztywnej masy białkowej dodać żółtka, mąkę( przesiewając przez sitko) wymieszaną z proszkiem  oraz  mielone migdały i lekko wymieszać szpatułką . Masę przelać do formy o wymiarach 32×22 i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 40 min. Ostudzić na kratce.Przekroić na pół . Dół umieścić w formie, w której był pieczony* . Górę położyć na blacie i foremką w kształcie serca powycinać otwory. (serca można użyć do deseru lub zjeść)

zdjecia37

Warstwa truskawkowa:

  • 1/2 kg mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1l wody

Galaretki rozpuścić  w dużej misce ( tak,żeby zmieścić truskawki) w 1l wody . Odlać ok.250 ml ( szklanka) Odstawić do przestudzenia. Gdy galaretka w misce będzie już chłodna wsypujemy do niej truskawki- prosto z zamrażarki- i mieszamy. Należy być czujnym, ponieważ po kilku minutach masa zacznie tężeć i będzie to znak ,że można ją wylać na biszkopt, który mamy w formie

Śmietana:

  • 300 ml śmietany kremówki – u mnie 32% mocno schłodzona
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki wody

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. gdy galaretka będzie prawie chłodna, ale jeszcze nie tężejąca wlać ją cienką stróżką do ubitej śmietany jednocześnie energicznie ubijając.

Śmietanę wylać na warstwę galaretkową, na wierzchu położyć biszkopt z otworami. Otwory wypełnić odłożoną, tężejąca już galaretką truskawkową

*Dół biszkoptu można nasączyć ponczem.

P1130433

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *