Bułeczki na śniadanie

Proponuję dziś pyszne chrupiące bułeczki pszenno- razowe, które możecie mieć bez większego wysiłku na drugie śniadanie. Warunek jest jeden, trzeba pamiętać, żeby wymieszać składniki wieczorem dnia poprzedniego. Bułeczki są dziecinnie proste  w wykonaniu.Nie wymagają nawet użycia robota-wystarczy miska i łyżka. Smakiem przypominają ciabattki .  Zresztą przekonajcie się o tym sami
Bułeczki na śniadanie
 
 
Składniki:
  • 3 g świeżych drożdży
  • 300 ml zimnej wody
  • 320 g mąki chlebowej  750
  • 75 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

  • W dużej misce rozpuścić w zimnej wodzie drożdże.
  •  
    Dodać mąki, cukier i sól.
  • Całość wymieszać łyżką, przykryć i odstawić na noc.
  • Rano przenieść ciasto na wysypaną mąką stolnicę.
  • Ciasto rozciągnąć i poskładać nakładając na siebie cztery jego części  tworząc bochenek.
  • Wierzch posypać mąką.
  • Ciasto przykryć miską lub ściereczką i zostawić w
    ciepłym miejscu na 1 godzinę

Bułeczki na śniadanie

  • Wyrośnięte ciasto pokroić na osiem części
  • Przełożyć na wyłożoną papierem blachę i piec w piekarniku nagrzanym do    250ºC przez 15 min
  • Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 200ºC i dopiekać jeszcze 5 minut
  • Natychmiast po wyjęciu posmarować bułeczki mlekiem ( dla nadania połysku)
  • Studzić na kratce.

Bułeczki na śniadanie

 Bułeczki na śniadanie
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.