Tym razem proponuję sernik z nutą owocową.Smaku dodaje mu jeszcze mocno czekoladowy spód typu Brownie, a uroku-subtelny malinowy wzorek . Serniczek jest miękki, puszysty i bardzo aromatyczny Zaręczam,że każdemu zasmakuje i oczywiście bardzo polecam do wypróbowania
(proporcja na tortownicę o średnicy 24 cm- ja użyłam formy o wymiarach 24×28.
Z tortownicy sernik byłby wyższy.)
mus malinowy:
- 150 g malin
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
Maliny zblendować, następnie przetrzeć przez sito do miseczki. Otrzymany mus wymieszać z cukrem ( ja pominęłam)
spód Brownie
- 65 g ciemnej czekolady
- 65 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki pszennej
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić aby lekko przestygła. Masło wraz z cukrem umieścić w misie miksera i ucierać do otrzymania puszystej masy . Do ubitego masło dodać jajko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. Wsypać mąkę i wymieszać. Powstałą masę wylać na dno formy i wyrównać.
Podpiec w temperaturze 180ºC około 6 minut. Przestudzić.masa serowa:
- 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie (może być sernikowy z wiaderka )
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- W misie miksera umieścić twaróg, ser mascarpone oraz mąkę i zmiksować do połączenia. Dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Na końcu dodać śmietanę.
- Masę serową wylać na podpieczony wcześniej spód.
- Na wierzch masy serowej wyłożyć łyżeczką mus malinowy i rozprowadzić delikatnie po całej powierzchni.
- Następnie wykałaczką delikatnie zanurzoną w masie serowej wykonać kilka ruchów, tak aby powstały fantazyjne wzorki.
- Na dnie piekarnika umieścić formę z wrzącą wodą.
- Nad formą umieścić sernik.
- Sernik piec przez 15 minut w 180ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 125ºC i piec jeszcze przez 90 minut.
- Po zakończonym pieczeniu sernik pozostawić w piekarniku jeszcze przez
15 minut, następnie wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. - Przed podaniem sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego! 🙂