Ogórki konserwowe z chili

Sezon ogórkowy w pełni. Może ten przepis przypadnie Wam do gustu? Ja robię te ogóreczki od kilku lat  i ciągle cieszą się powodzeniem. Są jędrne, chrupiące, z odrobiną ostrości nadanej przez papryczki. Polecam!
Ogórki konserwowe z chili

Składniki:

  • 2 kg ogórków 
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli 
  • 1 duża lub 2 mniejsze papryczki chili
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek
  • chrzan
  • baldachy koperku

Sposób przygotowania:

  • Ogórki myjemy
  • Słoiki i przykrywki myjemy, wyparzamy
  • Z wody, octu, cukru i soli przygotowujemy zalewę. Należy wszystkie składniki zagotować
  • Do każdego słoika wsypujemy ok 0,5 łyżeczki gorczycy, 2 ziarna ziela angielskiego, duży ząbek czosnku ( ja kroję na pół ) i liść laurowy
  • W słoikach ściśle układamy ogórki. Między nie wciskamy kawałek chrzanu, po dwa paski papryczki, baldach kopru i zalewamy zalewą tak, aby przykryła ogórki
  • Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 12  minut.( duże słoiki)
  • Po tym czasie słoiki wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wynosimy do spiżarni .

Ogórki konserwowe z chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.