Sezon ogórkowy w pełni. Może ten przepis przypadnie Wam do gustu? Ja robię te ogóreczki od kilku lat i ciągle cieszą się powodzeniem. Są jędrne, chrupiące, z odrobiną ostrości nadanej przez papryczki. Polecam!
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 1 duża lub 2 mniejsze papryczki chili
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- chrzan
- baldachy koperku
Sposób przygotowania:
- Ogórki myjemy
- Słoiki i przykrywki myjemy, wyparzamy
- Z wody, octu, cukru i soli przygotowujemy zalewę. Należy wszystkie składniki zagotować
- Do każdego słoika wsypujemy ok 0,5 łyżeczki gorczycy, 2 ziarna ziela angielskiego, duży ząbek czosnku ( ja kroję na pół ) i liść laurowy
- W słoikach ściśle układamy ogórki. Między nie wciskamy kawałek chrzanu, po dwa paski papryczki, baldach kopru i zalewamy zalewą tak, aby przykryła ogórki
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 12 minut.( duże słoiki)
- Po tym czasie słoiki wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wynosimy do spiżarni .