Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym

Tym razem proponuję sernik z nutą owocową.Smaku dodaje mu jeszcze  mocno czekoladowy spód typu Brownie, a uroku-subtelny malinowy wzorek . Serniczek jest miękki, puszysty i bardzo aromatyczny Zaręczam,że każdemu zasmakuje i oczywiście bardzo polecam do wypróbowania 

(proporcja na tortownicę o średnicy 24 cm- ja użyłam formy o wymiarach 24×28.
Z tortownicy sernik byłby wyższy.)

 mus malinowy:

  • 150 g malin
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
    Maliny zblendować, następnie przetrzeć przez sito do miseczki. Otrzymany mus wymieszać z cukrem ( ja pominęłam)

 spód Brownie

  • 65 g ciemnej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki pszennej

Czekoladę połamać  i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić aby lekko przestygła. Masło wraz z cukrem umieścić w misie miksera i ucierać do otrzymania puszystej masy . Do ubitego masło dodać jajko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. Wsypać mąkę i wymieszać. Powstałą masę wylać na dno formy i wyrównać.
Podpiec w temperaturze 180ºC około 6 minut. Przestudzić.Sernik z musem malinowymmasa  serowa:

  • 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie (może być sernikowy z wiaderka )
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  1. W misie miksera umieścić twaróg, ser mascarpone oraz mąkę i zmiksować do połączenia.  Dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodawać jajka, miksując  po każdym dodaniu do połączenia składników. Na końcu dodać śmietanę.
  2. Masę serową wylać na podpieczony wcześniej spód.
  3. Na wierzch masy serowej wyłożyć łyżeczką mus malinowy i rozprowadzić delikatnie po całej powierzchni.
  4. Następnie wykałaczką delikatnie zanurzoną w masie serowej  wykonać kilka ruchów, tak aby powstały fantazyjne wzorki.
  5. Na dnie piekarnika umieścić formę z wrzącą wodą.
  6. Nad formą umieścić sernik.
  7. Sernik  piec przez 15 minut w 180ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 125ºC i piec jeszcze przez 90 minut.
  8. Po zakończonym pieczeniu sernik  pozostawić w piekarniku jeszcze przez
    15 minut, następnie wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
  9. Przed podaniem sernik  schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Sernik z musem malinowym

 

Sernik z musem malinowym

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.