Boczek biały peklowany

Boczek biały peklowany to kolejny przepis z wykorzystaniem mojej ulubionej praski, tym razem dla zwolenników raczej tłustej wędliny. Boczuś wychodzi wyśmienity-tyle w temacie  Zróbcie, a nie pożałujecie!Boczek biały peklowany

Składniki:

  • 70 dkg surowego boczku
  • 2 łyżeczki soli do peklowania
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • płaska łyżeczka majeranku
  • 1/2  łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

Wykonanie:

  • Boczek umyć , dokładnie osuszyć. Pozbyć się skóry , przekroić na pół tak aby powstały dwie równe części.
  • Wymieszać wszystkie przyprawy, peklosól i żelatynę  i dokładnie natrzeć boczek.
  • Następnie  złożyć tak, aby się stykał  w  środku wierzchnią stroną .
  • Na dnie szynkowaru ułożyć 2-3 liście laurowe i kilka ziarenek ziela
  • Mięso umieścić w szynkowarze , docisnąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
  • Do garnka wlać taką ilość wody,  aby sięgała około 2 cm poniżej krawędzi szynkowaru.
  • Gotować na małym ogniu, pod przykryciem około 60 minut. Woda w garnku powinna utrzymywać temperaturę ok.80 ºC
  • Po godzinie parzenia sprawdzić termometrem temperaturę wewnątrz wędliny. Idealna jest gdy wskazuje około 70ºC
  • Wyjąć z wody i pozostawić do ostudzenia.
  • Gdy jest chłodne wstawić do lodówki na kilka godzin ( np. na noc)
  • Następnie polać szynkowar wrzątkiem, zdjąć sprężynę mocującą, odwrócić pojemnik i  wysunąć boczek  na deskę.
  • Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

Boczek biały peklowanyP1130795
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *