Drożdżowe z serem i truskawkami

Drożdżowe z serem i truskawkami

Bardzo dobre, puszyste i aromatyczne. Z dodatkiem truskawek  smakuje wspaniale.
Część mąki pszennej zastąpiłam kukurydzianą, dzięki temu ciasto jest lekkie i mniej glutenowe .
Radzę spróbować póki jeszcze są truskawki, chociaż z innymi owocami też wyjdzie świetnie.

Składniki:
 ciasto:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 g drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • 120 g masła
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli

Na masę serową:

  •  500 g sera na serniki 
  • 1  jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

Na kruszonkę:

  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 120 g mąki

Dodatkowo: około 30 -40 dkg truskawek

Drożdżowe z serem i truskawkami

Sposób wykonania:

  • Z drożdży, łyżeczki cukru, odrobiny ciepłego mleka i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Masło stopić i przestudzić.
  • Mleko lekko podgrzać.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, szczyptę soli, aromat. Wlać mleko i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. 
  • Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy o wymiarach 32×24
  • Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. 
  • W tym czasie przygotować masę serową: ser utrzeć z jajkiem i cukrami do powstania jednolitej masy.
  • Z podanych wyżej składników przygotować kruszonkę: masło rozetrzeć z cukrem i mąką do uzyskania  okruchów.
  • Po 15 minutach na ciasto wyłożyć masę serową. Na serze ułożyć umyte i odszypułkowane truskawki delikatnie dociskając je do sera . Całość równomiernie posypać kruszonką.
  • Piec w temperaturze 180ºC około 45-50 minut.

Drożdżowe z serem i truskawkami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.