Szybkie ciasto z truskawkami

Moja dzisiejsza propozycja to ciasto z truskawkami. U mnie co prawda, pojawiły się w nim jeszcze jabłka i brzoskwinie na skutek tajemniczego zniknięcia części truskawek przygotowanych do wypieku.
W efekcie wyszło pysznie  i od teraz będzie to moje ulubione „ciasto -baza” do wykorzystania również z innymi owocami. Jest bardzo puszyste, mięciutkie i lekkie. Szybko się je robi. Zero zakalca. Jednym słowem same plusy. Zróbcie na dzisiejszy podwieczorek .

Szybkie ciasto z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 1 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 160 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PONADTO:

  • ok. 350 g truskawek (lub innych owoców

KRUSZONKA:

  • 90 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • wiórki kokosowe ( 2-3 łyżki)

Masło rozpuścić i gorącym zalać suche składniki. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

Szybkie ciasto z truskawkami

WYKONANIE:

  1. Masło roztopić i lekko schłodzić
  2. Mąki przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka ubić z cukrami na gęstą masę (ok. 10 minut).
  4. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło, następnie utrzeć do połączenia się składników.
  5. Blaszkę o wymiarach 20 x30 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przelać ciasto, poukładać pokrojone truskawki, lekko je  dociskając.
  7. Posypać kruszonką.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C ok. 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego 🙂

Szybkie ciasto z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.