Pasta kanapkowa ze słonecznika

Pasta kanapkowa ze słonecznika

Dziś bardzo smaczny dodatek do kanapek w sam raz na upalne dni. Słonecznik i suszone pomidory w zalewie olejowej, do tego czosnek i smażona cebulka… Czy to może nie smakować ? Koniecznie wypróbujcie.

Składniki :

  • 150g łuskanych pestek słonecznika
  • 3/4 słoika suszonym pomidorów w oleju (około 280g)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny (nieco mniej, jeśli pominiecie cukier)
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, ( do smaku)
  • ulubione zioła

Pasta kanapkowa ze słonecznika

Wykonanie:

  1. Ziarno słonecznika opłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć, a następnie przełożyć do miseczki , zalać przegotowaną wodą i odstaw na ok. 3 godziny do napęcznienia.
  2. Cebulę pokroić  i podsmażyć na odrobinie oliwy. Przestudź.
  3. Napęczniałe ziarno słonecznika odsączyć dokładnie i umieścić w misie malaksera*. Dodać pomidory z oleju,trochę zalewy, pokrojony czosnek, cebulę, cukier oraz sok z cytryny i sól.
  4. Dokładnie zblendować ( zmiksować), mieszając od czasu do czasu, by masa miała jednolitą konsystencję.
  5. Doprawić pieprzem oraz ziołami  i blendować  do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej zalewy z pomidorów.
  6. Przełożyć pastę do szklanego słoiczka , zamknąć  szczelnie.
  7. Przechowywać w lodówce.( do tygodnia)

Smacznego 🙂

 * można też użyć blendera ręcznego
Pasta kanapkowa ze słonecznika

Komentarze do przepisu: “Pasta kanapkowa ze słonecznika

  1. ania

    musze to zrobić:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.