Pamiętacie smak ryżowych szyszek z ryżu preparowanego i rozpuszczonych krówek? Jeśli smakował wam ten deser to ryżowiec jest własnie dla Was. Ciasto, które dziś polecam to prawdziwa bomba. Zarówno smakowa jak i ….kaloryczna. Na początku jego blaty są twarde, chrupkie i nieco ciągnące. Po kilkunastu godzinach pobytu w lodówce znacznie miękną. Mnie bardziej smakuje ta miękka wersja. Znam jednak zdecydowanych zwolenników ciasta chrupkiego. Taką i taką postać ciasta bardzo polecam .
Składniki na ciasto :
- 270 g krówek kakaowych
- 130 g białej czekolady
- 80 g masła
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( ok 500 g)
- 100 g sezamu
- 150 g ryżu preparowanego
- 100 g słonecznika ( należy go uprażyć na patelni )
Wykonanie:
- Czekoladę i krówki pokroić na mniejsze kawałki. Większy rondelek lub garnek umieścić w kąpieli wodnej. Włożyć do niego krówki, mleko skondensowane, masło i białą czekoladę. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia mieszając aby się nie przypaliło. Następnie do masy dodać ryż i sezam . Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
- Masę podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 25×25 . Dokładnie wyrównać.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec na złoto ok 10 minut w temperaturze 180ºC.
- Wystudzić, a wystudzony pokroić w niewielkie kwadraty ( takiej wielkości jakie chcemy uzyskać ciastka)
Do drugiej części dodać uprażony słonecznik i dobrze wymieszać. Upiec identycznie jak poprzedni blat z tym,że nie kroić. Dokładnie wystudzić
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
Mocno schłodzoną śmietanę i serek umieścić w misie miksera i ubijać do momentu otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Składanie ciasta:
- Na dno blaszki wyłożyć spód ze słonecznikiem.
- Na nim wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i przykryć kwadratami z drugiego blatu.
Wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego