Drożdżowe z jagodami to ciasto, którego nie może zabraknąć w sezonie na te pyszne i zdrowe owoce . Jest bardzo wysokie, puszyste i delikatne. Niewielka ilość drożdży przedłuża może nieco czas wyrastania, ale warto poczekać, aby móc potem delektować się wyśmienitym smakiem pozbawionym drożdżowego zapachu. Ja po prostu nie toleruję tego zapachu więc zmniejszam zawsze ilość drożdży do koniecznego minimum . Polecam, zróbcie sobie takie ciacho na podwieczorek.
Składniki: ( wszystkie muszą mieć temperaturę pokojową)
- 200 ml maślanki
- 90 g masła, roztopionego, letniego
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 25 g świeżych drożdży + 2 łyżki letniego mleka
Ponadto:
- ok. 500 g jagód l
- 2 łyżki płynnego masła
- kruszonka: (90 g mąki pszennej 50 g cukru 2-3 łyżki wiórek kokosowych
60 g masła)
Wykonanie:
- Mąkę pszenną,cukier, maślankę, drożdże wymieszane w 2 łyżkach mleka, jaja, i żółtko wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
- Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (na około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić by je odgazować
- Włożyć do wysokie formy o wymiarach 33 x 25 cm
- Powierzchnię ciasta posmarować pędzelkiem kuchennym maczanym w dodatkowym maśle
- Posypać jagodami i kruszonką. Przykryć ręczniczkiem i odstawić do podwojenia objętości
- Piec w temperaturze 180º C przez około 35 minut, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim do całkowitego wystudzenia .
Smacznego