Drożdżowe z jagodami to ciasto, którego nie może zabraknąć w sezonie na te pyszne i zdrowe owoce . Jest bardzo wysokie, puszyste i delikatne. Niewielka ilość drożdży przedłuża może nieco czas wyrastania, ale warto poczekać, aby móc potem delektować się wyśmienitym smakiem pozbawionym drożdżowego zapachu
. Ja po prostu nie toleruję tego zapachu więc zmniejszam zawsze ilość drożdży do koniecznego minimum
. Polecam, zróbcie sobie takie ciacho na podwieczorek.
Składniki: ( wszystkie muszą mieć temperaturę pokojową)
- 200 ml maślanki
- 90 g masła, roztopionego, letniego
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 25 g świeżych drożdży + 2 łyżki letniego mleka
Ponadto:
- ok. 500 g jagód l
- 2 łyżki płynnego masła
- kruszonka: (90 g mąki pszennej 50 g cukru 2-3 łyżki wiórek kokosowych
60 g masła)
Wykonanie:
- Mąkę pszenną,cukier, maślankę, drożdże wymieszane w 2 łyżkach mleka, jaja, i żółtko wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
- Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (na około 1,5 godziny).
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić by je odgazować
- Włożyć do wysokie formy o wymiarach 33 x 25 cm
- Powierzchnię ciasta posmarować pędzelkiem kuchennym maczanym w dodatkowym maśle
- Posypać jagodami i kruszonką. Przykryć ręczniczkiem i odstawić do podwojenia objętości
- Piec w temperaturze 180º C przez około 35 minut, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim do całkowitego wystudzenia .
Smacznego