Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Dziś prościutkie ciasto z malinami . Nie jest przesłodzone, dlatego warto oprószyć je białą chmurką z cukru pudru. Maliny umieściłam na wierzchu (widać na zdjęciu), spodziewałam się,że opadną na dno. Tak się nie stało, w związku z tym następnym razem zwiększę ilość tych pysznych owoców i część powciskam, a część zostawię na wierzchu. Będzie bardziej owocowo.

Ciasto z malinami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sodki ( tak na czubek łyżeczki)

 

Ponadto

  • 40-50  dag  malin
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

  1. Przesiać obie mąki z proszkiem i sodką
  2.  Zmiksować jajka z cukrem,
  3.  Dodać olej i ponownie zmiksować.
  4. Do powstałej masy wsypywać partiami mąkę, wlewać mleko i miksować chwilę do uzyskania gładkiej masy.
  5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24cm
  6. Rozsypać maliny po całym cieście
  7. Piec ok. 35-40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180º C.( do suchego patyczka)

Ciasto z malinami

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.