Ogórki kanapkowe

Walka z ogórkami trwa. Z jednej strony to dobrze, że są własne i nie trzeba kupować  nawożonych czy pryskanych chemicznymi środkami np. przeciw grzybom. Z drugiej jednak strony nie wiadomo co z nimi robić? Były już kiszone, z papryczką chili, wyśmienite korniszony…. Do tej kolekcji postanowiłam dodać kanapkowe. Są bardzo praktyczne w użyciu. Nic nie trzeba kroić, wystarczy wyjąć ze słoika i położyć na kanapce. Przez to pewnie są szczególnie lubiane przez moje dzieci.Ogórki kanapkowe Składniki:

  • ok.3 kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki curry -opcjonalnie, ja w tym roku nie dawałam
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
Wykonanie:
Wodę, cukier, sól ( ewentualnie curry) zagotować. Ogórki pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Układać ciasno w słoikach ( najlepiej po pokrojeniu utrzymywać plastry w kształcie ogórka- to znacznie ułatwia układanie w słoikach).Do każdego słoika dać łyżeczkę gorczycy, kilka ziarenek ziela, pieprzu oraz listek laurowy. Zalać zalewą, pasteryzować 5 min od zagotowania wody.
Ogórki kanapkowe
Polecam ! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.