Ciasto czekoladowe z malinową pianką

Mam dziś dla Was pyszne ciasto czekoladowe z malinową pianką. Okazuje się,że nie tylko truskawki tworzą świetny duet z czekoladą. Maliny też sprawdzają się w tej roli doskonale. Ciasto bardzo polecam ! Smakuje wyśmienicie, pięknie wygląda, dobrze się kroi i trzyma formę na paterze . Spróbujecie?

Ciasto czekoladowe z malinową pianką

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki  mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki  śmietany 18%
  1.  Mąkę pszenną, sodę, proszek – wymieszać i przesiać
  2. W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia.
  3. Do masy czekoladowej dodać przesiane kakao i wymieszać .
  4. Całość odstawić do lekkiego przestudzenia.
  5. Całe jajka  ubić z cukrami  (mikserem do podwojenia pojemności)
  6. Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić (tą samą końcówką miksera).
  7. Dodawać kwaśną śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
  8. Ciasto przelać do formy (23×35) wyłożonej papierem do pieczenia
  9. Piec w temperaturze 170ºC około  30 minut ( sprawdzić patyczkiem)
  10. Wystudzić na kratce

Ciasto czekoladowe z malinową pianką

 

Pianka malinowa

  • 450 g malin,( po sezonie mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki malinowej.
  • 500 ml śmietany kremówki (30% mocno schłodzonej)
  • 200 g malin (dodatek do pianki)
  1. Maliny i cukier  podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia się cukru,
  2. Przecieramy przez sitko.
  3. Przecier malinowy  zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim galaretki.
  4. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
  5. Gdy galaretka malinowa lekko się ścina w misie miksera umieszczamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno.
  6. Dodajemy galaretkę , całe maliny ( 200g) i delikatnie mieszamy szpatułką
  7. Piankę malinową  wylewamy na wystudzone ciasto czekoladowe.
  8. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  9. Przed podaniem dowolnie ozdabiamy

Ciasto czekoladowe z malinową pianką

Bardzo polecam !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *