Mam dziś dla Was pyszne ciasto czekoladowe z malinową pianką. Okazuje się,że nie tylko truskawki tworzą świetny duet z czekoladą. Maliny też sprawdzają się w tej roli doskonale. Ciasto bardzo polecam ! Smakuje wyśmienicie, pięknie wygląda, dobrze się kroi i trzyma formę na paterze . Spróbujecie?
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- Mąkę pszenną, sodę, proszek – wymieszać i przesiać
- W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia.
- Do masy czekoladowej dodać przesiane kakao i wymieszać .
- Całość odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Całe jajka ubić z cukrami (mikserem do podwojenia pojemności)
- Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić (tą samą końcówką miksera).
- Dodawać kwaśną śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przelać do formy (23×35) wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec w temperaturze 170ºC około 30 minut ( sprawdzić patyczkiem)
- Wystudzić na kratce
Pianka malinowa
- 450 g malin,( po sezonie mogą być mrożone)
- 3 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki malinowej.
- 500 ml śmietany kremówki (30% mocno schłodzonej)
- 200 g malin (dodatek do pianki)
- Maliny i cukier podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia się cukru,
- Przecieramy przez sitko.
- Przecier malinowy zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim galaretki.
- Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
- Gdy galaretka malinowa lekko się ścina w misie miksera umieszczamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno.
- Dodajemy galaretkę , całe maliny ( 200g) i delikatnie mieszamy szpatułką
- Piankę malinową wylewamy na wystudzone ciasto czekoladowe.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
- Przed podaniem dowolnie ozdabiamy
Bardzo polecam !