U mnie nadal malinowo . Tym razem proponuję połączenie tych aromatycznych owoców z ciastem kruchym i pyszną bezową pianką. Zamiast malin można dać jeżyny lub jagody.Ciasto szybko się robi i równie szybko znika z patery . Polecam !
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i posiekać szybko nożem .
- Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść.
- Podzielić na 2 części (3/4 i 1/4) każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.*
- Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na spód zetrzeć na tarce 3/4 ciasta , lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
- Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
- Wystudzić.
bezowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g każdy)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
dodatkowo:
- 500 g malin (jeżeli są mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
- Białka ubić na sztywno.
- Powoli wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach robota.
- Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
- Cieniutką strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.
- Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
- Wyrównać i układać gęsto maliny lekko wpychając je w pianę (otworkami do góry).
- Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (1/4).
- Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut.
- Wyjąć, przestudzić,można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego .
* ciasto można zrobić i zamrozić dzień wcześniej.