Pierwszy wiosenny weekend wypada uczcić jakimś ciachem . U mnie gościł na stole pyszny sernik kawowy. Polecam go wszystkim kawo-maniakom. Jest bardzo kremowy i bardzo kawowy za sprawą kawy rozpuszczalnej i mocnego espresso,które dodajemy do sera. gdy dodam,że całą pracę przy serniku wykonuje dobry malakser ( u mnie thermomix ), a nam pozostaje właściwie tylko dekoracja i….degustacja, nie będziecie się już wahać i wypróbujecie mój serniczek. Bardzo polecam
- 200 g ciastek ( dowolnych, ja użyłam herbatniki kokosowe)
- 50 g masła ( rozpuszczonego)
Masa serowa:
- 400 g sera ( użyłam wiaderkowy z Piątnicy)
- 500 g serka mascarpone
- 150 g brązowego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach
- 1 espresso
Polewa czekoladowa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 50g śmietanki kremówki 30% l
- 3-4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- kakao do posypania
- płatki migdałowe
- czekoladowe ziarenka kawy do ozdoby
Wykonanie:
Spód:
1. Ciasteczka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w chłodne miejsce
Masa serowa:
1. Sery przełożyć do malaksera, dodać cukier, mąkę, kawę espresso i kawę w granulkach ( należy ja przetrzeć przez sitko.) Zmiksować.
2. Dodawać po jednym jajku oraz żółtka. Miksować do otrzymania gładkiego kremu.
3. Masę serową przełożyć do tortownicy z przygotowanym ciasteczkowym spodem.
4.Piec w temperaturze 220ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec jeszcze przez około 50 minut. ( funkcja góra-dół)
5.Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
6.Schłodzić w lodówce
Polewa:
1. Sernik przełożyć na tacę.
2.W rondelku podgrzać śmietanę, masło i czekoladę.
3.Zdjąć z ognia i dodać 3-4 łyżki gorącej wody, mieszać, aż polewa będzie jednolita i błyszcząca.
6. Gotową polewą udekorować wierzch sernika .
7 Oprószyć kakao lub udekorować cukrowymi ziarenkami kawy