Dziś babka jogurtowa, czyli zwykła babka z dodatkiem jogurtu i oleju. Charakteru dodaje jej cytrynowa nutka . Babka jest pulchna i wilgotna. Jeżeli użyjemy produktów o temperaturze pokojowej nie grozi jej zakalec ( sprawdzone ! ). Myślę, że odpowiednio udekorowane może spokojnie wystąpić na wielkanocnym stole
Składniki:
- 150g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 150g cukru
- 130ml oleju
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starka z jednej cytryny
- 2 łyżki likieru cytrynowego ( opcjonalnie)
Należy pamiętać,że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Szczególnie jogurt i jajka nie mogą być prosto z lodówki.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, białą i gęstą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny i wlać cienkim strumieniem olej.
- Następnie już na niskich obrotach dodać jogurt, mieszając tylko do połączenia się składników.
- Na koniec dodać mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułka do połączenia.
- Ciasto przełożyć do formy o długości 30cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, w temperaturze 180°C – grzanie góra- dół.
Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona . - Lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić babce nieco ostygnąć.
- Następnie wylożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Można posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować
Super przepis. Wyszlo idealnie
Cieszę się
bardzo dobry przepis bardzo polecam
Cieszę się, że smakowało 🙂
Całe jajka trzeba ubić z cukrem?
Tak 🙂
Babka rewelacyjna ☺️