Kukułka

Kukułka to kremowe, mocno czekoladowe (z nutką kawy), nasączane pysznym  alkoholowym ponczem ciasto, przypominające nieco smakiem nadzienie znanych cukierków.
Wygląd i smak oraz to,że świetnie się kroi i pięknie prezentuje  na paterze pozwala nazwać go ciastem świątecznym lub hitem domowych imprez . Polecam wypróbować. Ciasto pochodzi z gazetki „Przyślij przepis” nieco go jednak pozmieniałam dostosowując do naszych smaków.

Składniki:
Biszkopt jasny: / możemy go zastąpić biszkoptami , ale efekt smakowy i wizualny ulegnie pewnej zmianie/.

  • 4 jajka – osobno żółtka i białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao

Poncz:

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 2/3 szklanki wódki ( lub ulubionego likieru)

Krem:

  • 600g śmietanki kremówki 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 5 łyżek cukru pudru

Bita śmietana:

  • 400g śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanka wody
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kakao  do posypania

Wykonanie:

Biszkopt ciemny:
1. Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik rozgrzać do temperatury  160ºC – termoobieg. Jeśli pieczemy korzystając z funkcji góra-dół  -180ºC

3. Białka ubić na sztywną pianę.  Dodawać stopniowo cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i miksować  na jasną, kremową masę.

4. Przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ciasto przeciąć  na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki lub otoczyć specjalnym pierścieniem do formowania ciast.

Biszkopt jasny:
1. Upiec według przepisu na biszkopt ciemny . Pozostawić do przestudzenia i nie przekrawać.

Poncz:
1. Wszystkie składniki,  podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia czekolady- nie gotować. Odstawić do ostygnięcia. Do ostygniętego ponczu dodać wódkę i wymieszać.

Krem:
1. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała, podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści lecz nie gotować .Ostudzić.

2. Śmietankę kremówką oraz mascarpone ubić na sztywno z cukrem pudrem . Następnie cały czas miksując, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce.

3. Jasny biszkopt porwać na kawałeczki, poukładać na wierzchu kremu i polać go ponczem z wódką. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Krem przykryć drugim kawałkiem ciemnego biszkoptu.

Wierzch:

1. Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Rozsmarować ją po wierzchu ciasta. Ciasto  posypać kakao i wstawić do lodówki  najlepiej na całą noc.

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *