Gdy brakuje Wam czasu na przygotowanie obiadu lub chcielibyście coś ciepłego na szybką obiadokolację proponuję wypróbować ten przepis. Kiełbaski z kaszą gryczaną i pieczarkami smakują nawet osobom, które za kaszą gryczana nie przepadają.Warto się o tym osobiście przekonać
Składniki na 4 porcje:
- 4 kiełbaski dobrej jakości
- 25 dag pieczarek
- 10 dag mrożonego groszku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca ( po 2 sztuki)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- olej ryżowy lub kokosowy (1-2 łyżki)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ugotować kaszę gryczaną, w tym celu zagotować 1 i 1/2 szklanki wody z listkiem laurowym,zielem angielskim i owocem jałowca, posolić, dodać łyżkę oleju . Do wrzątku wsypać kaszę, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Następnie odkryć , przemieszać i pozwolić na odparowanie ewentualnych resztek wody. Gotową kaszę przesypać do większej miski.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, położyć kiełbaski oraz dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Gdy kiełbaska lekko się zarumieni, dodać pokrojone pieczarki i ponownie podsmażyć do momentu odparowania wody.
- Odłożyć kiełbaski na talerzyk
- Zawartość patelni przełożyć do miski z kaszą gryczaną, wymieszać
- Kaszę z pieczarkami i cebulką umieścić w naczyniu do zapiekania
- Posypać mrożonym groszkiem, pokrojonym na kawałki selerem naciowym i połówkami pomidorków koktajlowych.
- Na wierzchu ułożyć podsmażone kiełbaski
- Zapiekać 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC