Kiełbasa z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Gdy brakuje Wam czasu na przygotowanie obiadu lub chcielibyście coś ciepłego na szybką obiadokolację proponuję wypróbować ten przepis. Kiełbaski z kaszą gryczaną i pieczarkami smakują nawet osobom, które za kaszą gryczana nie przepadają.Warto się o tym osobiście przekonać 
Kiełbasa z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kiełbaski dobrej jakości
  • 25 dag pieczarek
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca ( po 2 sztuki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • olej ryżowy lub kokosowy (1-2 łyżki)
  • sól, pieprz do smaku
 Kiełbasa z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Wykonanie:

  1. Ugotować kaszę gryczaną, w tym celu zagotować 1 i 1/2 szklanki wody z listkiem laurowym,zielem angielskim i owocem jałowca, posolić, dodać łyżkę oleju . Do wrzątku wsypać kaszę, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Następnie  odkryć , przemieszać i pozwolić na odparowanie ewentualnych resztek wody. Gotową kaszę przesypać do większej miski.
  2. Na dużej patelni rozgrzać olej, położyć kiełbaski oraz dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu.
  3. Gdy kiełbaska lekko się zarumieni, dodać pokrojone pieczarki i ponownie podsmażyć do momentu odparowania wody.
  4. Odłożyć kiełbaski na talerzyk
  5. Zawartość patelni przełożyć do miski z kaszą gryczaną, wymieszać
  6. Kaszę  z pieczarkami i cebulką umieścić w naczyniu do zapiekania
  7. Posypać mrożonym groszkiem, pokrojonym na kawałki selerem naciowym i połówkami pomidorków koktajlowych.
  8. Na wierzchu ułożyć podsmażone kiełbaski
  9. Zapiekać 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC

Kiełbasa z kaszą gryczaną i pieczarkami.
Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *