Piegusek z owocami kandyzowanymi

 

Piegusek z owocami kandyzowanymi

Piegusek z owocami kandyzowanymi to bardzo proste ciasto na bazie białek. Zbędne białka, które pozostają nam np.po smażeniu pączków można mrozić i gdy ich ilość będzie odpowiednia wykorzystać do upieczenia blatów bezowych do tortu lub zwykłych, małych bezików. Nie każdy jednak gustuje  w tak słodkich wypiekach. W takiej sytuacji polecam pieguska 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wystudzonego, roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kandyzowanych owoców w różnych kolorach lub gotowa mieszanka keksowa
  • kilka kropel ulubionego ekstraktu do ciast ( dałam migdałowy)

Piegusek z owocami kandyzowanymi

Piegusek z owocami kandyzowanymi

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

  1. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia,
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami cukier dalej ubijając.
  3. Dodać sok z cytryny
  4. Do otrzymanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, mak, kandyzowane owoce pokrojone w drobną kostkę i roztopione masło – delikatnie wymieszać szpatułką.
  5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.
  6. Piec w temperaturze 200ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  7. Ciasto podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by ciasto się zbyt mocno nie przypiekło.
  8. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

( mój piegusek nie doczekał się jednak takiej dekoracji- zniknął błyskawicznie )

Piegusek z owocami kandyzowanymi

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *