Babka budyniowa

Pyszna, puszysta babka rozpływająca się w ustach, a wszystko dzięki użyciu proszku budyniowego i zaparzeniu ciasta wrzącym masłem. Babka jest prosta w wykonaniu, pięknie wyrasta i wspaniale smakuje. Będzie świetnie wyglądać na wielkanocnym stole 

Babka budyniowa.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 budynie  śmietankowe bez cukru ( po 40g każdy)

Wykonanie:

1.Całe jaja ubić z cukrem  i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę .

Babka budyniowa

2. Dodać obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, miksować na najszybszych obrotach przez około 3 minuty.

Babka budyniowa

3.Masło rozpuścić i doprowadzić do wrzenia.

Babka budyniowa

4. Wrzące wylać na powierzchnię ciasta. Odczekać około 1 minuty – mąka w tym czasie zaparza się.


Babka budyniowa

5.Zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników i wlać do formy.(babkowa z kominkiem o średnicy góry ok.25 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą)

Babka budyniowa

6.Piekarnik rozgrzać do 175ºC, włożyć babkę i piec około 50-60 minut, do „suchego patyczka” (funkcja grzania góra – dół )

7.Babę wystudzić w foremce do temperatury pokojowej, następnie wyjąć na blat .

Babka budyniowa

Smacznego 

Komentarze do przepisu: “Babka budyniowa

  1. Anonim

    Babka pyszna …i zjedzona:)pozdrawiam.

    • Ika

      Bardzo się cieszę,że smakowała 🙂

  2. Aneta.

    Będę piekła w piątek….mam nadzieję,że posmakuje rodzince,pozdrawiam.

    • Ika

      Mam nadzieję, że będzie smakowała 🙂

      • Anonim

        Na pewno dam znać ,jak poszło:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.