Babka rumowa z mascarpone i rodzynkami

Babka rumowa z dodatkiem serka mascarpone jest zbliżona w smaku do babki piaskowej.Robi się ją bardzo szybko, ciasto delikatnie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Jeśli zadbamy o to,żeby składniki miały temperaturę pokojową nie musimy martwić się o zakalec . Ta babeczka z pewnością pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.
Babka rumowa z mascarpone i rodzynkami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 250 g mascarpone
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • 50 g rodzynek ( namoczonych wcześniej w rumie)
  • 2-3 krople olejku rumowego ( opcjonalnie)

Babka rumowa z mascarpone i rodzynkami

Wykonanie:


  1. Jajka  ubić z cukrem na puszystą, jasną masę.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i  dodawać po łyżce mascarpone.
  3. Cienkim strumieniem wlewać olej .
  4. Dodać rum i aromat. Wymieszać.
  5. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i wymieszać szpatułką  tylko do połączenia składników.
  6. Na koniec dodać rodzynki
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 160º C.
  8. Formę na babkę z kominkiem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
  9. Ciasto wlać do formy.
  10.  Piec 50-60* minut (koniecznie sprawdzić patyczkiem ! )

*Należy pamiętać,że im forma wyższa tym czas pieczenia dłuższy. W formach bardziej płaskich o większej średnicy babka upiecze się szybciej)

Przed podaniem udekorować według upodobań.

Babka rumowa z mascarpone i rodzynkami

Babka rumowa z mascarpone i rodzynkami

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.