Marysieńka

Marysieńka – przepis ze zbiorów Siostry Anastazji to mój typ na nadchodzące święta. Ciasto moi domownicy i znajomi ocenili jako wybitne , dlatego chętnie do niego wracam i dzielę się przepisem z Wami.
Pracę przy nim  warto rozłożyć sobie na dwa dni. Najpierw upiec kakaowy biszkopt i bezę orzechową. Krem i złożenie ciasta odłożyć na dzień następny.
Ciasto wychodzi pyszne,podzielne i efektowne.
Zaręczam,że trud włożony w jego wykonanie bardzo się opłaca.Spróbujecie???

Biszkopt

  • 7  jajek
  • 1 szklanka  cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 50 g kakao

Wykonanie:

  1. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
  3. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,
  4. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
  5. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki  by składniki się połączyły
  6. Formę 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  7. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.
  8. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  9. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 50 cm upuścić je na podłogę, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej.
  10. Po wystudzeniu oddzielić boki od formy ostrym nożykiem.
  11. Wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty.

Poncz

  • 1/3 szklanki likieru kawowego (lub w wersji bezalkoholowej zaparzonej kawy)
  • 1/3 szklanki wody

 

Beza orzechowa:

  • 5 dużych białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 250 g orzechów włoskich  drobno posiekanych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywną pianę.
  2. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijając do powstania gęstej i błyszczącej masy bezowej.
  3. Dodać posiekane orzechy, przesiane mąki i  delikatnie wymieszać  do połączenia składników.
  4. Formę o wymiarach 25×36  wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Przełożyć do niej bezę orzechową i wyrównać.
  6. Piec w 175ºC przez około 30 – 40 minut.
  7. Wyjąć, wystudzić.

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 5  żółtek
  • 150 g  cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła

Wykonanie:

  1. W  garnuszku zagotować mleko z cukrem wanilinowym. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
  2. Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i ubić do białości  trzepaczkami do białek).
  3. Dodać mąkę ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia.
  5. Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia.
  6.  Zagotować, często mieszając, aż powstanie budyń .
  7. Zdjąć z palnika. Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej
  8. Masło umieścić w misie miksera i utrzeć, do puszystości. Dodać budyń (w temperaturze pokojowej), w trzech turach, ucierając po każdym dodaniu do otrzymania gładkiego kremu.

Polewa :

  • 80 g deserowej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki 30%

Wykonanie:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

Złożenie ciasta:

  • Pierwszy biszkoptowy blat położyć na tacy, nasączyć połową ponczu.
  • Posmarować równo połową kremu .
  • Na krem położyć orzechowy blat bezowy, a na niego wyłożyć pozostałą część kremu.
  • Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu. Odstawić do lodówki do stężenia.
  • Po kilku godzinach na wierzch wylać gęstniejącą polewę czekoladową,
  • Posypać posiekanymi orzechami lub udekorować połówkami orzechów.
  • Odstawić do zastygnięcia

 

Smacznego :-).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.