Babka trójkolorowa

Babka trójkolorowa
Oj nazbierało mi się sporo przepisów do wstawienia.
Mam nadzieję,że uda mi się wkrótce nadrobić te  zaległości ,
tym bardziej,że zbliża się długi weekend  😉
Zacznę od babki, która gościła na naszym świątecznym stole.
Mogę śmiało powiedzieć, że to jedna z najlepszych babek jakie miałam okazję jeść ostatnio.
Miękka i wilgotna , a do tego długo zachowująca świeżość. Bardzo polecam !

Składniki:

  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek oleju
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
  • 1/4 szklanki maku
  • 1 łyżka kakao
 Ponadto:
  • polewa czekoladowa 
  • kolorowa posypka lub cukrowe jajeczka

Babka trójkolorowa

 Wykonanie:
 
  1. Masło utrzeć z żółtkami i cukrami na puszystą, białą masę.
  2. Ucierając dodawać stopniowo olej i  i sok z cytryny.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypywać.
  4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie do ciasta.
  5. Ciasto podzielić  na trzy części.
    -Do jednej dodać mak,
    -Do drugiej kakao
    -Do trzeciej łyżkę mąki
  6. Formę z kominkiem o średnicy góry  23cm natłuścić i wysypać bułką tartą
  7. Do formy wlać kolejno: najpierw ciasto z kakao, następnie ciasto białe, a na końcu ciasto z makiem.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 180ºC lub dłużej jeśli patyczek włożony w ciasto będzie nosił ślady surowego ciasta
  9. Po upieczeniu studzić na kratce, a wystudzoną polać polewą  lub rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z kilkoma łyżkami śmietanki.

Babka trójkolorowa

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.