Sernik jogurtowy, czyli sernik bez sera . Nie oznacza to jednak,że jest w czymś od tego tradycyjnego gorszy. Wręcz przeciwnie , jest bardzo lekki, delikatny i przepyyyszny. Mój, jak przystało na rodzinę fanatyków kawy, ma w sobie nutę mocnego espresso . Jeśli jednak ktoś za kawą nie przepada może spokojnie opuścić ten składnik a dodać np. aromat cytrynowy. Też będzie pysznie . Polecam- nie pożałujecie, tym bardziej,że sernik robi się błyskawicznie.
Składniki: (forma 22×30 )
spód:
- 16 herbatników – u mnie kakaowych
masa
- 3 jogurty greckie po 440 g (łącznie 1320 g)
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanki cukru (250g można dać 200g)
- 1/4 szklanki oleju
- 30 ml espresso (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia .
- Poukładać herbatniki
- Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym
- Do masy żółtkowej dodać jogurty i proszek budyniowy, zmiksować
- Do jednolitej masy dodać olej i jeszcze raz zmiksować
- Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem
- Pianę dodać do masy jogurtowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Do przestudzonego espresso dodać dwie łyżki masy jogurtowej i wymieszać
- Masę jogurtowa wylać do przygotowanej formy.
- Na wierzchu rozlać bezładnie masę kawową i delikatnie przemieszać wszystko widelcem
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170º C około 60 min. ( lub dłużej, upieczona masa powinna być po dotknięciu sprężysta)
- Studzić w uchylonym piekarniku 30 minut. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie.
- Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego