Karkówka z grilla

Jako,że sezon grillowy już w pełni , chciałam podzielić się moim przepisem na wyśmienitą karkóweczkę. Jedyne co trzeba zrobić, to zapamiętać o  zamarynowaniu mięska minimum dobę przed grillowaniem . Reszta to już sama przyjemność- grillowanie i zajadanie….. Zapraszam do wypróbowania !

Karkówka z grilla

Składniki:

ok. 1,2  karczku + marynata

  •  1/2 szklanki  oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki  ostrej musztardy
  • 2 łyżki ketchupu

Wykonanie:

  1. Mięso należy wymoczyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dosyć cienkie plastry (max 1,5 cm)
  2. Plastry lekko rozbić lub ponakłuwać specjalnym nakłuwaczem do mięsa
  3. Czosnek i cebulę przecisnąć przez praskę lub zblendować
  4. Wszystkie składniki marynaty umieścić w worku ( lub zamykanej misce)
  5. Do worka ( miski) włożyć przygotowane wcześniej plastry mięsa
  6. Worek zgrzać termicznie ( miskę zamknąć szczelnie  pokrywą) i umieścić na dobę w lodówce ( może być dłużej)
  7. Zamarynowane mięso ułożyć na mocno rozgrzanym ruszcie i opiekać po 2-3 minuty z każdej strony.
  8. Podawać z ulubioną sałatką.

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.