Jako,że sezon grillowy już w pełni , chciałam podzielić się moim przepisem na wyśmienitą karkóweczkę. Jedyne co trzeba zrobić, to zapamiętać o zamarynowaniu mięska minimum dobę przed grillowaniem . Reszta to już sama przyjemność- grillowanie i zajadanie….. Zapraszam do wypróbowania !
Składniki:
ok. 1,2 karczku + marynata
- 1/2 szklanki oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki ketchupu
Wykonanie:
- Mięso należy wymoczyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dosyć cienkie plastry (max 1,5 cm)
- Plastry lekko rozbić lub ponakłuwać specjalnym nakłuwaczem do mięsa
- Czosnek i cebulę przecisnąć przez praskę lub zblendować
- Wszystkie składniki marynaty umieścić w worku ( lub zamykanej misce)
- Do worka ( miski) włożyć przygotowane wcześniej plastry mięsa
- Worek zgrzać termicznie ( miskę zamknąć szczelnie pokrywą) i umieścić na dobę w lodówce ( może być dłużej)
- Zamarynowane mięso ułożyć na mocno rozgrzanym ruszcie i opiekać po 2-3 minuty z każdej strony.
- Podawać z ulubioną sałatką.