Sernik jogurtowy mocca

Sernik jogurtowy, czyli sernik bez sera . Nie oznacza to jednak,że jest w czymś od tego tradycyjnego gorszy. Wręcz przeciwnie , jest bardzo lekki, delikatny i przepyyyszny. Mój, jak przystało na rodzinę fanatyków kawy, ma w sobie nutę mocnego espresso . Jeśli jednak ktoś za kawą nie przepada może spokojnie opuścić ten składnik a dodać np. aromat cytrynowy. Też będzie pysznie . Polecam- nie pożałujecie, tym bardziej,że sernik robi się błyskawicznie.

Sernik jogurtowy mocca

Składniki: (forma  22×30 )

spód:

  • 16 herbatników – u mnie kakaowych

masa

  • 3 jogurty greckie po 440 g (łącznie 1320 g)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanki cukru (250g można dać 200g)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 30 ml espresso (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia .
  2. Poukładać herbatniki
  3. Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym
  4. Do masy żółtkowej dodać jogurty i proszek budyniowy, zmiksować
  5. Do jednolitej masy dodać olej i jeszcze raz zmiksować
  6. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem
  7. Pianę dodać do masy jogurtowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  8. Do przestudzonego espresso dodać dwie łyżki masy jogurtowej i wymieszać
  9. Masę jogurtowa wylać do przygotowanej formy.
  10. Na wierzchu rozlać bezładnie masę kawową i delikatnie przemieszać wszystko widelcem
  11. Piec w piekarniku nagrzanym do 170º C około 60 min. ( lub dłużej, upieczona masa powinna być po dotknięciu sprężysta)
  12. Studzić w uchylonym piekarniku 30 minut. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie.
  13. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

 

Sernik jogurtowy mocca

Sernik jogurtowy mocca

Sernik jogurtowy mocca

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *