Kruchy rabarbarowiec z pianką

Sezon na rabarbar w pełni. Bardzo lubimy to warzywo ( tak, tak, rabarbar to warzywo) jako element ciasta. Doskonale nadaje się do kruchych spodów, pod budyń czy do drożdżówek. Dzięki niemu wypieki są kwaskowe i aromatyczne. Ponadto rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny – ma zaledwie 20 kcal w 100 g – i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię. Korzystajmy więc z niego , bo tak naprawdę smaczny jest tylko do końca czerwca. Później robi się zdrewniały i włóknisty.

Kruchy rabarbarowiec z pianką

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła,
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Wykonanie:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść.
  2. Z ciasta uformować kulę  owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce  30 – 60 minut.
  3. Formę o wymiarach lub 30 x 22 cm   wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto przenieść  do formy , dokładnie wylepić spód i  ponakłuwać widelcem.
  5. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut.
  6. Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 18 – 20 minut, na jasnozłoty kolor.

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru, pociętego na kawałki ( ze skórką)
  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać.

Pianka:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kruchy rabarbarowiec z pianką

  1. W misie miksera umieścić białka i lekko ubić. Dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać powoli cukier , ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa .
  2. Dodać przesianą makę ziemniaczaną  i delikatnie wymieszać szpatułką.
  3. Na podpieczony spód  wyłożyć rabarbarowe nadzienie, wyrównać.
  4. Na rabarbar wyłożyć bezę.
  5.  Rozgrzać piekarnik  do 180ºC
  6. Wstawić ciasto i  obniżyć temperaturę do 140ºC .
  7. Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie rumiany i suchy.
  8. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

Kruchy rabarbarowiec z pianką

 

Smacznego :-).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *