Lamparcik

Znacie lamparcika? Jeśli nie, koniecznie upieczcie ! Ciasto zachwyci Wasze dzieci  Co więcej , posiada ono taką moc, że największe niejadki będą  prosić o kolejną kromeczkę. Jego smak bardziej przypomina smak chałki niż typowej drożdżówki. Pracy przy nim też całkiem sporo, ale efekt wizualny wynagradza wszelkie trudy . Bardzo wam  polecam !

Lamparcik

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru ( mozna dać 100g jeśli lubimy słodkie wypieki)
  • 1 cukier waniliowy (mały)
  • 4 g drożdży  instant
  • 50 g masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao+ 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao+ 1 łyżeczka mleka
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Do mleka  dodać mąką ziemniaczaną, wymieszać  i gotować,  aż zgęstnieje, cały czas mieszając.
  • Dodać masło i gotować do rozpuszczenia.
  • Odstawić ,(przykryć folią )na 30- 40 minut do ostudzenia.
  • Mąkę, cukry, sól oraz drożdże wymieszać.
  • Dodać ostudzony budyń
  • Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Gotowe ciasto podzielić na pół, następnie jedną kulę ciasta znowu podzielić na dwa, otrzymując w ten sposób 1/2 oraz 1/4 i 1/4 ciasta.Lamparcik
  •  Kakao wymieszać z mlekiem to uzyskania pasty w dwóch osobnych naczyniach
  • Do jednej z mniejszych kulek dodać pastę z  1 łyżki kakao i 1 łyżki mleka,ciasto   zagnieść, aż składniki się połączą.
  • Do drugiej z mniejszych kulek dodać 1 łyżeczkę kakao i 1 łyżeczkę mleka i również zagnieść do połączenia
  • Wyrobione kulki odstawić do wyrośnięcia.Po tym czasie każdą kulę ciast podzielić na 7 mniejszych kulek
  • Kulki białego i ciemniejszego ciasta rozwałkować (osobno ) na dłuższy prostokąt ( zbliżony do długości formy, której używamy , u mnie 25 cm )
  • Z jasnobrązowego ciasta uformować wałek o długości białego ciasta . Następnie owinąć wałeczek ciemnym ciastem, a potem białym.
  • Z resztą kulek postąpić tak samo.
  • Wałeczki włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  •  Piekarnik nagrzac do temp. 180º grzanie góra- dół.
  • Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35- 40 minut aż wierzch będzie rumiany.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

lamparcik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *