Piękne, wiosenne, bardzo smaczne. Wykonane z tradycyjnego ciasta ucieranego. To jedne z moich ulubionych babeczek! Doskonale poprawiają humor i wprawiają w dobry nastrój , nawet gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Mają jednak pewną wadę. Nie sposób poprzestać na jednej…..
Składniki ( ok.8 sztuk )
- 110 g masła
- 80 g drobnego cukru
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g drobinek czekoladowych do zapiekania lub posiekanej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
- W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
- Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
- Na końcu wmieszać drobinki czekoladowe lub drobno posiekaną czekoladę
- Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.
- Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć, wystudzić na kratce.
Dodatkowo
- 120 ml śmietany kremówki 32 %( schłodzonej )
- 1 łyżka cukru pudru
- 120 g mascarpone ( schłodzonego)
- pianki marshmallow
- skittlesy
Kremówkę i serek (mocno schłodzone) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 1łyżkę cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego,środek udekorować pokrojonymi na plasterki piankami.
Smacznego