Babeczki wiosenne

Piękne, wiosenne, bardzo smaczne. Wykonane z tradycyjnego ciasta ucieranego.  To  jedne z moich ulubionych babeczek!  Doskonale poprawiają humor i wprawiają w dobry nastrój , nawet gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Mają jednak pewną wadę. Nie sposób poprzestać na jednej…..
Babeczki wiosenne

Składniki  ( ok.8 sztuk )

  • 110 g masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g drobinek czekoladowych do zapiekania lub posiekanej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
  2. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  3. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
  4. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
  5. Na końcu wmieszać drobinki czekoladowe lub drobno posiekaną czekoladę
  6. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.
  7. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.
  8. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dodatkowo

  • 120 ml śmietany kremówki 32 %( schłodzonej )
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 120 g mascarpone ( schłodzonego)
  • pianki marshmallow
  • skittlesy

Kremówkę i serek (mocno schłodzone)  ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 1łyżkę cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego,środek udekorować pokrojonymi na plasterki piankami.

Smacznego 

Babeczki wiosenne

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *