Kubanka

Mam dla Was dzisiaj przepyszne ciasto. Czekoladowy biszkopt nasączony rumowym ponczem w połączeniu z kremem o smaku nutelli, do tego kwaskowy dżem, herbatniki i bita śmietana. Wszystkie te smaki dopełniając się wzajemnie  tworzą ciasto doskonałe.

kubanka

biszkopt (forma 25 x 35 )

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem

  • 200 g masła
  • 2 łyżki nutelli
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

masa śmietankowa

  • 500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki mleka

dodatkowo

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych lub z czarnej porzeczki
  • ok. 16 sztuk herbatników maślanych
  • ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

poncz

  • 1/2 szklanki naparu z kawy
  • 3-4 łyżki rumu

kubanka

Sposób wykonania:

  1. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka.
  2. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  3. Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160º C.
  5. Biszkopt wystudzić.
  6. Przygotować napar z kawy i wystudzić. Połączyć z rumem.
  7. Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.
  8. Budyń przykryć i wystudzić.
  9. Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń.
  10. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
  11. Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem
  12. Wyłożyć masę . Wyrównać.
  13. Ułożyć warstwę jasnych herbatników.
  14. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych
  15. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem
  16. Żelatynę rozpuścić w mleku i wlać cienkim strumieniem do ubitej śmietany
  17. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
  18. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao

Kubanka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.