Mam dla Was dzisiaj przepyszne ciasto. Czekoladowy biszkopt nasączony rumowym ponczem w połączeniu z kremem o smaku nutelli, do tego kwaskowy dżem, herbatniki i bita śmietana. Wszystkie te smaki dopełniając się wzajemnie tworzą ciasto doskonałe.
biszkopt (forma 25 x 35 )
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 200 g masła
- 2 łyżki nutelli
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
masa śmietankowa
- 500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki mleka
dodatkowo
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych lub z czarnej porzeczki
- ok. 16 sztuk herbatników maślanych
- ok. 16 sztuk herbatników kakaowych
poncz
- 1/2 szklanki naparu z kawy
- 3-4 łyżki rumu
Sposób wykonania:
- Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka.
- Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
- Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160º C.
- Biszkopt wystudzić.
- Przygotować napar z kawy i wystudzić. Połączyć z rumem.
- Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.
- Budyń przykryć i wystudzić.
- Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń.
- Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
- Biszkopt nasączyć przygotowanym ponczem
- Wyłożyć masę . Wyrównać.
- Ułożyć warstwę jasnych herbatników.
- Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych
- Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem
- Żelatynę rozpuścić w mleku i wlać cienkim strumieniem do ubitej śmietany
- Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
- Przed podaniem ciasto oprószyć kakao