Dzisiejszy wpis nazwałabym bardziej pomysłem niż przepisem. Znakomicie nadaje się na lekką kolację. Sałatka typu szybko, łatwo, smakowicie.Oczywiście składniki można dowolnie modyfikować według własnych upodobań. Polecam do wypróbowania
Składniki:
- opakowanie mieszanki sałat
- 4 jajka ugotowane na twardo
- puszka tuńczyka w sosie własnym *
- 2 pomidory lub 250 g pomidorków koktajlowych
- zielony ogórek
- 2 cebulki szalotki
- pęczek ulubionej zieleniny ( koperek, szczypiorek, natka pietruszki) – opcjonalnie
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
wykonanie:
- Sałatę umieszczamy na półmisku
- Układamy pokrojone na ćwiartki jajka
- Dodajemy pokrojone w cząstki pomidory oraz grubsze półplasterki ogórka
- Dodajemy kawałki tuńczyka oraz drobno posiekaną szalotkę
- Wykonujemy dressing ( wszystkie składniki na sos wkładamy do małego słoiczka,zakręcamy i potrząsamy do połączenia składników
- Polewamy sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem
- Podajemy z domowym pieczywem np. tymi bułeczkami
* mój tuńczyk był „rozdrobniony” ,ale dużo lepszy byłby „w kawałkach”
Smacznego! 🙂