Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe

Polecam dziś małe co nieco do kawki. Ciasteczka stworzył duet znakomity, czyli kokos i masło. Do tego są kruchutkie , chrupiące i oczywiście pyszne…. Ich obłędny smak zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki (na  około 32 ciasteczka)

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g  cukru pudru
  • 250 g zimnego masła,

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz cukrem.
  2. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub siekaczem do kruchego ciasta.
  3. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto.
  4. Ciasto rozwałkować na  stolnicy lekko oprószonej mąką na grubość około 5 mm.
  5. Wycinać ciasteczka okrągłą foremką o średnicy 5 cm i karbowanym brzegu (lub inną, ulubioną foremką)
  6.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
  8. Upieczone po lekkim ostudzeniu przełożyć na kratkę i wystudzić całkowicie.

Ciasteczka kokosowe

Przechowywać   w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego 

Ciasteczka kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *