Sałatka naleśnikowa to pyszna i niezwykle dekoracyjna sałatka. Może być ozdobą stołu w czasie nadchodzących świąt. Niestety do szybkich nie należy. Zachęcam jednak do wypróbowania
Składniki na naleśniki:
- 1szkl. mąki
- 1,5szkl. mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- czosnek granulowany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- vegeta
Składniki na farsz do naleśników:
- 50-70g sera żółtego
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
Składniki na sałatkę:
- 200g piersi z kurczaka (może też być udko)
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2-3 ogórki konserwowe
- groszek konserwowy (mały 150g)
- 3 jajka
- majonez – ok.200g
- śmietana 18%- 200g
- sól,pieprz,dowolne przyprawy
- szczypiorek lub zielona cebulka do dekoracji.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30 minut żeby odpoczęło. Smażyć cienkie naleśniki. (Potrzebujemy 4-5 szt. naleśników o średnicy ok. 20cm.)
- Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce,dodać 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, posiekaną natkę pietruszki,2-3 łyżki majonezu. Wymieszać. Farszem smarować jeszcze ciepłe naleśniki. Zwinąć w ruloniki i odstawić do wystygnięcia.
- Ziemniaki, marchewkę i jajka ugotować. Mięso z kurczaka ugotować z dodatkiem przypraw. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem.
- Ruloniki naleśnikowe pokroić na plasterki grubości 1 cm.
- Salaterkę wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć dno i boki rulonikami z naleśników dociskając je do siebie.
- Ziemniaki obrać ze skórki,pokroić w kostkę,wymieszać z 1 łyżką masy majonezowej i ewentualnie doprawić, wyłożyć na przygotowane naleśniki.
- Następnie na ziemniaki dać pokrojone w kostkę ogórki i mięso z kurczaka,posypać solą i pieprzem, posmarować masą majonezową ok.1- 2 łyżki.
- Wyłożyć marchewkę pokrojoną w kostkę,posypać solą,pieprzem,posmarować 1 łyżką majonezu,na marchewkę dać groszek konserwowy, posmarować 1 łyżką majonezu,na koniec wyłożyć pokrojone w kostkę jajka,posypać solą, pieprzem i posmarować 1 łyżką majonezu.
- Całość zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień odwinąć z folii ,przykryć salaterkę talerzem, na którym będzie podawana sałatka i odwrócić miskę.Zdjąć folię. Udekorować szczypiorkiem lub cebulką.
Smacznego.