Przysmak z łososiem

Przysmak z łososiem

Przysmak z łososiem to pyszna i prosta w wykonaniu przystawka w sam raz na sylwestrowy wieczór. Z kilku składników w kilka chwil wyczarujecie wykwintne, eleganckie i zniewalające smakiem danie. Pomysł zaczerpnęłam z pisemka „Przyślij przepis” jednak jak zwykle nieco go pozmieniałam. Polecam. Warto go wypróbować!
Przysmak z łososiem

Potrzebne nam będą:

  • 2 paczki ciasta francuskiego po 300g każda
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 jajko (do posmarowania cista przed pieczeniem )
  • 1 opakowanie serka mascarpone -250g
  • 2 serki Almette o smaku jogurtowym
  • 2 opakowania wędzonego łososia po 100g każde
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Pierwszy  arkusz ciasta złożyć na pół i odcisnąć na nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyciąć koło, umieścić w tortownicy, posmarować jajkiem i posypać  połową przygotowanych migdałów.
  2. Umieścić w nagrzanym do 200ºC. C piekarniku i upiec na złoty kolor. Potrwa to ok.20min.
  3. Drugie ciasto przygotować identycznie jak pierwsze z tym, że w formie jeszcze przed smarowaniem jajkiem pokroić ostrym nożem jak pizzę- na 12 kawałków.
  4. Posmarować jajkiem, posypać resztą migdałów i upiec jak pierwsze ciasto.
  5. Serki zmiksować ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Koperek posiekać.
  7. Jeden większy płat łososia odłożyć do dekoracji, resztę drobno pokroić.
  8. Odłożyć dwie łyżki serka do dekoracji, resztę wymieszać z posiekanym drobno łososiem i koperkiem.
  9.  Na tacy ułożyć spód z ciasta francuskiego.
  10. Wyłożyć masę serowo-łososiową.
  11. Na wierzchu ułożyć trójkąty z ciasta francuskiego lekko wciskając  je w masę.
  12. Udekorować rozetkami z odłożonego wcześniej serka, różyczkami z łososia oraz koperkiem.

Smacznego!

Przysmak z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *