Sezon fasolkowy w pełni. Polecam do wypróbowania przepis, który otrzymałam od koleżanki. Fasolka z warzywami jest rewelacyjna w smaku. Doskonale smakuje na zimno i na ciepło. Może stanowić pyszny dodatek do drugiego dania. Świetnie smakuje również jako samodzielna przekąska podana np. z bagietką. Bardzo gorąco polecam.
Na około 11 słoików o pojemności 0,33l potrzebne nam będzie:
- 2 kg fasolki szparagowej – najlepiej żółtej
- 40 dag marchewki
- 40 dag cebuli
- 2-3 papryki czerwone
- 4-5 pomidorów
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego (190g)
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 2 liście laurowe
- pieprz ziarnisty (dałam 2 łyżeczki)
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki octu 10 %
Wykonanie:
- Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na pół. Zalać wodą, dodać 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru. Gotować ok. 10min. Odcedzić.
- Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę.
- 1/2 szklanki oleju rozgrzać na patelni z grubym dnem, dodać cebulę, marchewkę i paprykę – podsmażyć.
- Dodać pozostały olej ( 1 szklanka), pomidory, przyprawy, 2 łyżki soli, 3 łyżki cukru, koncentrat – dusić pod przykryciem 15 min.
- Dodać 3 łyżki octu – wymieszać.
- Do warzyw dodać odcedzoną fasolkę.
- Dusić całość 10-15 min.
- Spróbować – ewentualnie doprawić solą i pieprzem
- Gorąca sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików
- Pasteryzować 20 min.