Taką sałatkę jadłam kiedyś na Słowacji. Podana jako dodatek do smażonego sera z frytkami smakowała wybornie. Jej dodatkowym atutem jest łatwość przygotowania i fakt, że można ją zrobić „na zapas” i przechowywać w lodówce. Z czasem nie traci na smaku, a można ją przechowywać w lodówce -oczywiście w zamkniętym pojemniku- aż do dwóch tygodni!
Polecam do wypróbowania.
Zwolennicy ostrych smaków mogą zwiększyć ilość octu do 1/3 szklanki.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- 2 marchewki
zalewa:
- ząbek czosnku
- 1/4 szklanki octu (ew.1/3)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
- Kapustę szatkujemy
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach
- Kapustę mieszamy z marchewką
- Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy olej, ocet, przeciśnięty czosnek oraz cukier i sól.
- Wrzącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką,
- Mieszamy i ugniatamy łyżką, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
- Najsmaczniejsza na drugi dzień.