Kostka truskawkowa

To mój zdecydowany numer jeden na liście tegorocznych ciast z truskawkami 🙂 pyszny biszkopt genueński, masa budyniowo-truskawkowa i ptasie mleczko…..pycha 🙂 Robi się bardzo szybko i bezproblemowo. Bardzo polecam !

Kostka truskawkowa

                                  Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka (najlepiej ogrzane w ciepłej wodzie)
  • 100g cukru
  • 15g masła ( jedna łyżka)
  • 100g mąki pszennej
  • szczypta soli

Budyń:

  • 1kg świeżych truskawek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ( po 40g)
  • 50g cukru

Ptasie mleczko:

  • 400g słodkiej śmietany 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka wody

 


Sposób przygotowania:

  • Formę o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.                                                                                                  
    Przygotować biszkopt.
  • Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Mąkę wymieszać z solą i przesiać .
  • Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywną, kremową masę.
  •  Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
  • Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  • Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku  około 15 min. na złoty kolor, 
  • Sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe                                                                                                                                                                                    Przygotować warstwę budyniową.
  • Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek
  • 500g truskawek pokroić w kostkę i odstawić na bok.
  • Resztę truskawek zmiksować.
  • Połowę  musu truskawkowego umieścić w garnku, dodać cukier i zagotować. 
  • Pozostałą  połowę musu wymieszać trzepaczką z budyniami w proszku. 
  • Do gotujących się truskawek dodać rozmieszany budyń z truskawkami i szybko wymieszać.
  • Od zagotowania gotować ok. 1 min., ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje.
  • Do  gotowego budyniu dodać pokrojone truskawki i jeszcze  gorący  rozłożyć na biszkopcie.
  • Pozostawić do ostygnięcia.


Przygotować „ptasie mleczko”

  • Galaretkę rozpuścić w szklance wody.
  • Śmietanę ubić na sztywno.
  •  Pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę.
  • Ubitą śmietanę wyłożyć na budyń truskawkowy.
  • Dowolnie udekorować
  • Ciasto przechowywać w lodówce.

Kostka truskawkowa

 

 Kostka truskawkowa

 SMACZNEGO!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.