Sałatka z białej kapusty z zalewą

Sałatka z białej kapusty z zalewą

Taką sałatkę jadłam kiedyś na Słowacji. Podana jako dodatek do smażonego sera z frytkami smakowała wybornie. Jej dodatkowym atutem jest łatwość przygotowania i fakt, że można ją zrobić „na zapas” i przechowywać w lodówce. Z czasem nie traci na smaku, a można ją przechowywać w lodówce -oczywiście w zamkniętym pojemniku- aż do dwóch tygodni!
Polecam  do wypróbowania.
Zwolennicy ostrych smaków mogą zwiększyć ilość octu do 1/3 szklanki.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • 2 marchewki

zalewa:

  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki octu (ew.1/3)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

  • Kapustę szatkujemy
  • Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach 
  • Kapustę mieszamy z marchewką
  • Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy olej, ocet, przeciśnięty czosnek oraz cukier i sól.
  • Wrzącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką,
  • Mieszamy i ugniatamy łyżką, przykrywamy i odstawiamy  do lodówki.
  • Najsmaczniejsza  na drugi dzień.

Sałatka z białej kapusty z zalewą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.