Tak się zastanawiam….hit czy kit, super odmiana czy profanacja
doskonałego włoskiego deseru???
Każdy niech sam odpowie sobie na to pytanie, żeby jednak to zrobić trzeba spróbować.
Wykonanie nie zabierze dużo czasu i osobiście bardzo polecam.
Truskawkowe tiramisu doskonale sprawdza się jako deser na upalne dni.
Składniki:
- 48 podłużnych biszkoptów
- 400g truskawek +3 łyżki cukru pudru
- 250g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30 lub 32%+3 łyżki cukru pudru
- kilka świeżych truskawek do dekoracji
- kakao do posypania wierzchu
Wykonanie:
- Formę o wymiarze 25×25 cm wyłożyć folią.
- Truskawki z cukrem pudrem zmiksować blenderem na gładki mus.
- Podzielić na dwie części.
- Połowę biszkoptów maczać w musie truskawkowym i układać na dnie blaszki.
5. Mocno schłodzoną śmietanę oraz mascarpone umieścić w misie miksera i
ubić końcówką do ubijania białek na gęsty krem. W trakcie ubijania dodać
cukier puder.
6. Połowę masy wyłożyć na biszkopty.
7. Na masę ułożyć drugą warstwę biszkoptów w musie truskawkowym.
8.Wyłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię.
9. Wierzch posypać kakao.
10. Dowolnie udekorować.
11. Umieścić na kilka godzin( najlepiej całą noc) w lodówce.