Truskawkowe tiramisu

Tak się zastanawiam….hit czy kit, super odmiana czy profanacja

doskonałego włoskiego deseru???

Każdy niech sam odpowie sobie na to pytanie, żeby jednak to zrobić trzeba spróbować.

Wykonanie nie zabierze dużo czasu i osobiście bardzo polecam.

Truskawkowe tiramisu doskonale sprawdza się jako deser na upalne dni.

Truskawkowe tiramisu

 Składniki:

  • 48 podłużnych biszkoptów
  • 400g truskawek +3 łyżki cukru pudru
  • 250g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30 lub 32%+3 łyżki cukru pudru
  • kilka świeżych truskawek do dekoracji
  • kakao do posypania wierzchu
Wykonanie:
  1. Formę  o wymiarze  25×25 cm wyłożyć folią.
  2. Truskawki  z cukrem pudrem zmiksować blenderem na gładki mus.
  3. Podzielić na dwie części.
  4. Połowę biszkoptów  maczać w musie truskawkowym i układać na dnie blaszki.

Truskawkowe tiramisu

5.  Mocno schłodzoną śmietanę oraz mascarpone umieścić w misie miksera i

ubić końcówką do ubijania białek na gęsty krem. W trakcie ubijania dodać

cukier puder.

Truskawkowe tiramisu

6. Połowę masy wyłożyć na biszkopty.

 

7. Na masę ułożyć drugą warstwę biszkoptów w musie truskawkowym.

Truskawkowe tiramisu

8.Wyłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię.

 

9. Wierzch posypać kakao.

 

10. Dowolnie udekorować.

Truskawkowe tiramisu

Truskawkowe tiramisu

11. Umieścić na kilka godzin( najlepiej całą noc) w lodówce.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.