Truskawkowiec

Truskawkowe szaleństwo w pełni 🙂 Dziś pora na czekoladowy biszkopt z

truskawkami, galaretką i śmietankową masą  straciatella .

Jest z nim trochę zabawy, ale zapewniam, że trudy pracy zrekompensują

nam słowa uznania konsumentów 🙂

 Truskawkowiec

 biszkopt:

  • 6 jaj
  • szczypta soli do białek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru (40 gramowy)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

poncz:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 7 – 8 łyżek zimnej przegotowanej wody
  • cukier do smaku
  • 4 kopiaste łyżki kwaśnego dżemu truskawkowego ( do posmarowania biszkoptu)

dodatkowo:

  • 1 kg truskawek
  • 3 paczuszki galaretki truskawkowej + 1l wody do rozpuszczenia

masa śmietankowa straciatella:

  • kubeczek (330g)  śmietanki kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • ½ tabliczki grubo startej czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka żelatyny (z górką) + 1/3 szklanki gorącej wody (jeżeli ciasto będzie miało stać na stole. Jeżeli będziemy je trzymać w lodówce i kroić przed podaniem można pominąć- w moim cieście nie było żelatyny)

dodatkowo:

  • starta czekolada do posypania ciasta

wykonanie:

Białka  ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy na

najwyższych obrotach około 2 minut.Następnie dodajemy żółtka, krótko

miksujemy zmniejszając obroty . Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do

pieczenia, proszek budyniowy oraz kakao, mieszając ręcznie tylko do

połączenia składników (chodzi o to, by nie zaburzyć puszystej struktury

ubitych białek). Prostokątną foremkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy

papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC, wkładamy ciasto i pieczemy  ok. 30 minut.

Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony,  studzimy przez około 20 minut

przy uchylonym piekarniku. Biszkopt studzimy, a następnie przecinamy na

dwa blaty,

 

Wodę mieszamy z sokiem cytrynowym, słodzimy wg uznania. Ponczujemy

spód ułożony ponownie w formie oraz smarujemy cieniutką warstwą

dżemu. 

Galaretki wsypujemy do większego garnuszka, zalewamy 4 szklankami (1

litrem) gorącej wody, mieszamy dokładnie, odstawiamy do momentu kiedy

zaczną mocno tężeć.

Na biszkopcie układamy truskawki.

Truskawkowiec

Kiedy galaretka będzie już mocno gęsta, wykładamy ją delikatnie na owoce,

następnie wstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego zastygnięcia

galaretki.

masa:

 Mocno schłodzoną śmietanę i serek umieścić w misie miksera i miksować do

uzyskania gęstego kremu. Odłożyć 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu. Do

reszty dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.

Jeśli decydujesz  się na żelatynę należy ją rozpuścić, do płynnej lecz już

wystudzonej dodać łyżkę kremu, wymieszać i połączyć z resztą.

Krem straciatella rozprowadzamy na dokładnie zastygniętej galaretce

 Na krem delikatnie nakładamy wierzchni blat biszkopt i lekko dociskamy. 

Smarujemy ciasto odłożonym  kremem i posypujemy czekoladą.

 Schładzamy przez kilka godzin w lodówce.

Truskawkowiec

Truskawkowiec

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.