Czarodziejski biszkopt z kremem i galaretką

Długo zastanawiałam się nad sensem zrobienia tego ciasta. Wydawało mi się niedorzecznym polanie biszkoptu śmietaną i oczekiwanie, że znajdę w nim pyszny krem śmietankowy. Stąd też nazwa, bo tak naprawdę się stało-bez robienia kremu mamy ciasto z kremem. No to do rzeczy, ważne jest, aby rozłożyć pracę na dwa dni.
W dniu pierwszym pieczemy i przekładamy biszkopt, w drugim wykańczamy galaretką i owocami.
W moim przypadku są to oczywiście t r u s k a w k i  🙂

Czarodziejski biszkopt z kremem i galaretką

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i jeszcze ubijać. Zmniejszyć obroty robota i połączyć z żółtkami. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie  wymieszać szpatułką. Przełożyć do tortownicy  o ø 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok 35min.

masa:

  • 1/2 litra kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10-15 truskawek pokrojonych na kawałki

Śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem.

dodatkowo:

  • 70 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe + 3 szklanki wody

wykonanie:

Gorący biszkopt przekroić na pół. Spód umieścić w tortownicy, wyłożyć  na niego śmietanę, posypać truskawkami i przykryć wierzchnia częścią biszkoptu.

Czarodziejski biszkopt z kremem i galaretką

Ważne jest, żeby robić to w miarę sprawnie i szybko.

Tortownicę włożyć do torby foliowej, zawiązać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 

Czarodziejski biszkopt z kremem i galaretką

Na wystudzonym cieście ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.

Czarodziejski biszkopt z kremem i galaretką

Czarodziejski biszkopt z kremem i galaretką

SMACZNEGO!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.