Ciasto piaskowe z truskawkami

Ciasto piaskowe z truskawkami

Z serii: szybko się robi i równie szybko zjada 🙂 Wystarczy dosłownie 10 minut i pyszny podwieczorek mamy w piekarniku, a truskawkowy aromat przyciąga domowników.

Ciasto piaskowe z truskawkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej (niepełne)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna (Kasia) 

70 dag truskawek

WYKONANIE:
Jaja, cukier, cukier waniliowy, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wylać na formę o wymiarach 28×21 . Poukładać połówki truskawek lekko je wciskając w ciasto. Piec około 45-50 min.W temp.170 stopni.

 

Ciasto piaskowe z truskawkami\

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Ciasto piaskowe z truskawkami

Ciasto piaskowe z truskawkami

Moje ciasto posypałam przed pieczeniem jakimś mrożonym ciastem tartym, które zalegało mi w zamrażarce… ( prawdopodobnie była to pozostałość ciasta do sernika) W oryginale jednak nie ma żadnej kruszonki-jedynie cukier puder jako wykończenie ciasta  🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.